Hamstere i varmen

Hamstere i varmen

Det kan blive meget varmt indendøre om sommeren, og det kan påvirke hamsterne voldsomt når temperaturen i rummet kommer for langt over 20 °C. Det er vigtigt at huske at hamstere ikke er dagsaktive i naturen, de kommer frem når solen er gået ned, så de udsættes ikke for de høje temperaturer. I dagtimerne tilbringer hamsterne deres tid med at sove langt under jordens overflade, hvor temperaturen forbliver kølig. Hamsternes lille størrelse betyder der er en mindre kropsmasse der skal varmes op for at det giver problemer. Det er vigtigt at huske at pattedyr producerer varme når vi forbrænder mad, det gør vi for at holde vores kropstemperatur på et konstant niveau. Varmen der kommer udefra betyder kroppen skal arbejde på ikke at blive for varm, men det kræver energi at holde temperaturen nede, så dermed er der en højere forbrænding og varmeproduktion i dyret. Samtidig kan en højere temperatur i omgivelserne betyde de ikke kan komme af med varmen. Hos mennesker sker afgivelsen af varme primært gennem vores sved og overførsel af varme direkte fra vores hud til luften, sidstnævnte er grunden til vind får det til at føles køligere, vinden fjerner den nyligt opvarmede luft og skaber en konstant fjernelse af den varme vi afgiver. Det er derfor vi har glæde af en blæser på de varme dag, det hjælper desværre ikke vores pelsede små venner på samme måde. Hamstere, og langt de fleste dyr med pels, kan ikke svede, og samtidig virker pelsen isolerende, hvilket er en fordel ved lave temperaturer. Pelsen holder på luften tæt på kroppen, så vind kan ikke fjerne den opvarmede luft nær huden, det betyder at dyrene ikke kan komme af med varmen effektivt på denne måde. Det kan også beskytte mod kortere perioder med høj varme, men under længerevarende perioder, som vi ser når varmen er høj hele dagen, så giver det problemer for dyrene. Men hvordan kan man så holde hamsterne kølige? Ved at give dem mulighed for at køle deres blodomløb i poterne samt mund og næse, disse steder er blodårerne tæt på overfladen og uden pels til at beskytte mod varmetab.


- For at køle fødderne kan man lægge noget køligt i buret, keramik ting eller sten som har været i køleskabet fungerer perfekt til dette, put det ikke i fryseren, for det bliver for koldt og kan give skader.


- Køling gennem mund og næse kan gøres gennem køligt vand og kølige godbider, varmen der afgives, bruges til at få disse ting op på kropstemperatur, så på den måde fjernes noget af varmen. Vand er også vigtigt da væske fordamper fra næse og mund når hamsterne trækker vejret, så de har brug for mere vand.


- En mulighed er også at køle luften omkring hamsteren, har man aircondition er det ikke svært, men for os der ikke har det, kan det være svært, men det kan lade sig gøre. Tricket er frosne flasker med vand eller køleelementer, det kan lægges omkring burene, eller foran en blæser, som så fordeler den nyligt kølede luft, så det kan køle et større areal. Hvis det kan lade sig gøre så sørg for at holde temperaturen under 25 °C og gerne køligere.


En måde at beskytte rummet mod opvarmning er gardiner. Vinduer sender en masse varme energi ind i rummet, og de reflekterer lyset fra solen så rummet varmes endnu mere op. Sætter man gardiner op, vil de reflektere strålerne så rummet ikke varmes op på samme måde, lyse gardiner er bedst da de reflektere mere af solens stråler.


Husk at hamstere ikke må stå i direkte sol, som vi mærker varmen ekstra når vi belyses direkte, gør dyrene også.

Pas på jeres små pus derude og hvis de overophedes, så få dem til dyrlæge med det samme. Sørg også for at hamsterne har godt med foder,det kræver meget energi at forsøge at holde kropsvarmen konstant.Tekst lånt af Nightangels opdræt