Vinterhvid dværghamster


Vinterhvid dværghamster

(Phodopus sungorus)Arten vinterhvid kommer fra Kazakhstan og Sibirien. Den vinterhvide dværghamster er kendetegnet ved, at den om vinteren, når dagene bliver kortere, kan skifte farve og blive næsten helt hvid. Det er dog ikke alle dyr, der skifter til vinterpels, nogle skifter fx. kun det ene år og ikke det næste.

På disse 3 billeder er det Rasholm's Bellis (fra mit 2. kuld) som på første billede er i sommerpels. Det midterste billede i overgang mellem sommer og vinterpels, og på sidste billede i hendes fulde vinterpels.

Temperament

Vinterhvid dværghamster er kendt for at være en rolig hamster, også bedre kendt som "pandekager" fordi, når man har dem i hånden kan de lægge sig flad som en pandekage, når man stryger hånden henover deres ryg. De er tålmodige og derfor nemme at få gjort tamme.

Den vinterhvide dværghamster er ikke helt så aktive, som  nogle af de andre arter, og nogle siger at de er kedelige. Jeg har haft vinterhvide dværghamstere som absolut ikke var kedelige. De var måske ikke så meget over "jorden", men til gengæld var der gang i den under strøelsen. De bygger gange, huler og reder at sove i, og næste dag er det hele lavet om. Men der findes også aktive vinterhvide som har travlt og er aktive hvis de har gode aktivitets muligheder i buret.


Udseende

Vinterhvid dværghamster måler typisk omkring 10-12 cm og kan veje mellem ca. 30-55 gram. Den vinterhvide dævrghamstere er lidt anderledes end campbells –  den er mere grå i sin vildt farve, der findes kun en farve og en aftegning – det giver i alt 4 varianter: Agouti, Saphir, Pearl agouti og Pearl saphir. Agouti som er den oprindelige farve hos de vildtfangede vinterhvide. Den vinterhvide er mere rund i sin kropsbygning og en smallere rygstribe. Den vinterhvide skal have en romernæse.

Problematik

Arterne Vinterhvid og Campbells dværghamstere minder meget om hinanden, da de begge har en sort rygstribe. og I mange år blev de som samme art, og kaldt for “Sibirisk dværghamster” eller “russisk dværghamster”. I dag ved man, at det er to forskellige arter. Der findes stadig mange "Sibirisk dværghamstere" ude på markedet. Nogle af dem sælges som værende vinterhvide dværghamstere, men hvis ikke de har stamtavle fra Dansk Hamster Forening, kan de ikke regnes for rene vinterhvide og går derfor under betegnelsen hybrid. Ude i naturen lever vinterhvide og campbells med ca. 500-1000 km afstand til hinanden, så de ville ikke mødes og derfor ikke parre sig med hinanden.


Oprindelse

Vinterhvid dværghamster kommer fra Kazakhstan og Sibirien, hvor der stadig lever vilde vinterhvide. De første blev indfanget i 1968, 4  styk hamstere, som blev bragt til Max Planck Society universitet i München, Tyskland. Siden da er der blevet fanget flere ind, og nogle af de vinterhvide dværghamstere vi har i Danmark, kan spores direkte tilbage dertil. Dvs. at alle vinterhvide vi har i Danmark i dag stammer primært fra før man parrede vinterhvide og Campbells med hinanden eller fra vildfangede linjer.

Derfor er det også ekstra vigtigt, at man med denne art, sørger for at have stamtavle fra Dansk Hamster Forening, da det er bevis for at det ikke er en hybrid.


Dværghamstere i naturen er udpræget sociale i små kolonier, men i fangenskab er det typisk anderledes, fordi deres forhold er så meget anderledes, og individer som ikke kan sammen i fangenskab ikke har samme muligheder for at gå væk fra hinanden.

Der findes meget sociale linjer, som nemt går sammen, men ligeledes findes der også linjer, som ikke tåler synet af andre hamstere, når de bliver voksne og har fået de første kuld.


Det anbefales kraftigt at dværghamstere holdes alene (medmindre det er avlspar), og at de holdes i et-plans bure, uden en masse rum, da dette vil blot opfordre dem til at danne små territorier i buret og skabe splid.