Pelspleje og silky klip
Da jeg startede med at udstille, vidste jeg ikke hvordan en silky skulle se ud når den var udstillingsklar. Men da jeg synes det var for dyrt at gå til en hundefrisør, besluttede jeg mig for, at lære det selv. Så efterhånden som jeg kom på de forskellige udstillinger, kiggede jeg på hvordan de andre havde klippet/trimmet deres og så lyttede jeg med spidse øre, når de fortalte hvordan det skulle se ud og hvordan de gjorde.
Pelsen på en Australsk Silky Terrier er egentlig ikke den mest krævende. Da racen oprindeligt er en blanding af den Australske terrier med en stærk og robust hår struktur og Yorkshire Terrierens fine og silkebløde hår, har pelsen fået en lang, glansfuld og fin struktur som silke. Derfor er Silky terrieren ikke en meget pelsplejende race. Den skal ikke klippes og fælder kun meget lidt. Det er primært når den børstes, at døde hår børstes af, så man vil i hverdagen ikke finde pels af betydning i huset.
Pelsen bør ikke børstes mere end cirka en gang om ugen eller sjældnere. En hyppig børstning vil få hårstråene til at knække og det er en uønsket bivirkning.
Har hunden slemme filterknuder i pelsen, er det bedst ikke at børste knuderne ud, men give den et bad hvor balsam vil løsne de fleste filtre, og så kan resten nemt børstes ud efterfølgende.
Til pelsplejen har man kun brug for få basale ting – børste, kam, saks, shampoo/balsam. Mht. børsten, kan det godt betale sig fra starten at bruge lidt ekstra penge på en vildsvinebørste af god kvalitet. Den er skånsom mod pelsen og en langsigtet investering. Se billeder nederst af de redskaber som jeg bruger.
Pelspleje med en ny hvalp
Når man har fået en lille ny hvalp hjem og den er faldet til i sit nye hjem, så er det tid for at vænne den til at få børstet og plejet sin pels, samt at den er vant til at få rørt poterne. At den får en god start og vant til at blive håndteret, vil også være godt når den skal til fx dyrlægen og måske have klippet klør.
Det er vigtigt at pelsplejen bliver en hyggelig oplevelse for hvalpen. Så når man træner pelspleje må den gerne være lidt træt efter fx mental stimulering, men den må ikke være så træt at den bare vil sove. Gør det til en hyggestund, have rigeligt med lækre godbidder klar. Tal roligt til hvalpen og vær gavmild med godbidderne. Træn kun i kort tid. Bliver hvalpen urolig, så stop og prøv igen på et andet tidspunkt. Skæld aldrig ud da det skal være hyggeligt og rart for hvalpen
Bad
Hvor ofte en Silky skal have et bad kan variere meget fra hund til hund. Hvis man går mange ture hvor den bliver meget beskidt, vil den skulle i bad lidt oftere. Man behøver dog ikke at bruge shampoo/balsam hver gang, men skylle hunden godt igennem under en bruser, og så kan den få et rigtig bad måske hver 1½-2 uge, for at sikre, at alt snavs og skidt bliver vasket godt ud og pelsen og huden bliver plejet og ikke tørre ud. En hund som ikke bliver særlig beskidt, behøver ikke at komme i bad så ofte.
Det anbefales at bruge en mild, fugtgivende hundeshampoo og balsam – begge af god kvalitet, og måske en spray balsam. Læs på flasken om den skal fortyndes før brug eller kan bruges direkte i pelsen. Shampoo/balsam til mennesker er ikke egnet til hunde. Hunde har en lavere pH-værdi, så det er vigtigt at man ikke ødelægger hudens naturlige pH-værdi, da det kan gøre det nemmere for baktier, virus og svamp, at trænge igennem huden og give gode muligheder for betændelse eller sygdom.
Pelsen skal ikke børstes igennem inden bad, da effekten af balsam vil gøre det nemmere efter badet. Start med at skylde pelsen godt igennem med vand og fordel derefter shampoo i hele pelsen. Undgå at massere i pelsen da det vil kunne få den til at filtre. Vær forsigtig omkring øjne så hunden ikke får shampoo i den. Skyl shampooen godt ud af pelsen.
Fordel derefter balsam i hele pelsen stadig uden at massere det ind i pelsen. Sørg for at skylle balsam godt ud bagefter.
En balsam sørger for, at skællaget i hårstråene lukkes igen efter hårvask, så de nærende ingredienser indkapsles, og håret forbliver stærkt, blødt og glat.
Med shampoo og balsam anbefales det at lade den sidde et par minutter inden den skylles ud. Er hunden meget beskidt, kan man med fordel bruge en omgang shampoo mere inden balsam. Skyl hunden grundigt efter både shampoo og balsam.
Frotter ikke pelsen, men klem pelsen med et håndklæde for at få det værste vand ud.
Børstning
Inden hunden er helt tør, kan man begynde at børste pelsen igennem, start nedefra med benene. For at det ikke skal være ubehageligt for hunden, arbejder man sig igennem pelsen fra spidserne og ind, lidt ad gangen. Sæt ikke en kam eller børste i helt tæt ved huden og træk ud af, er der filtre vil det gøre ondt på hunden hvis man bare trækker igennem. Nogle gange er det bare få hårstrå ad gangen. Er der nogle ekstra stygge filtre, kan man have en spray balsam man og spraye en smule på filten og så arbejde videre med børsten.
Er hunden ikke helt tør når man er færdig, kan den enten lufttørre eller man kan føntørre. De fleste hunde vil formentlig ikke bryde sig om føntørret i starten, men vænne sig til det efterhånden, og nogle vil endda gå hen og sætte stor pris på det.
Trimning
At trimme en Silky er ikke særlig krævende. Der er ganske få ting man kan gøre hvis man vil og det eneste det kræver er en god saks med afrundet front og måske en mindre trimmemaskine. Hvis man udstiller sin silky skal følgende steder klippes/trimmes: Poterne, halen, ørerne og ved næsepartiet. Udstiller man ikke, kan man vælge at gøre det hele eller mindre. En god ting er dog altid at holde poterne kortklippet, specielt ved trædepuderne.
Næsen: På nogle Silkyer er det nok at børste/rede håret på snuden til siden, hvor man på andre kan klippe håret på næseryggen – en filersaks er god til det. På mange vokser håret i øjenkrogen mod
På før og efter billederne, er det Ayla der står model.
En meget våd Ayla.
Der er ikke meget krop når pelsen først bliver våd.
Man kan godt blive lidt træt når man er blevet gjort fin.
Det er Riiini der får sig en lur på trimmebordet.
Redskaber der altid findes i min trimmetaske/ved mit trimmebord
Mason Pearson børste er en rigtig god børste at bruge, når man skal have styr på en silky pels.
“BØRSTERNES ROLL’S ROYCE”
Lettere pelspleje og smukkere pels. Hvorfor købe mange billige børster, når én dyr er bedst og holder længst?
Slider mindre på pelsen end en metalbørste.
Børsterne med en blanding af svinebørster og nylonhår kan bruges til alle pelstyper, dog ikke til meget sart pelse.
Mason Pearson børsterne er af fineste kvalitet. Når du vælger en Mason Pearson, har du en børste, der holder i årevis. Du minimerer slitagen på pelsen, og din hund vil elske dig for det. Hvis du vil undgå mange ærgelser over fejlkøbte børster skal du vælge en Mason Pearson.
Pigbørsten er rigtig god, man skal bare være opmærksom, da nogle af dem godt kan have lidt skarpe pigge og det bryder jeg mig ikke om. Og det gør hunden nok heller ikke.
Metalkammen er også et godt stykke værktøj at have i sin trimmekasse
Spidskammen kan også anbefales i trimmekassen. Er god til at lave midterskilningi pelsen hele vejen langs rygraden.
Filér saks kan man næsten heller ikke undvære. Jeg bruger den til at klippe pelsen på snuden.
Potesaks er også en god ting at have i sin trimmetaske
Trimmmemaskine er også en rigtig god ting at have. Jeg bruger den til at klippe ørerne og poterne.
Kan man få hunden til at stå stille til det, har jeg set andre også bruge den på snuden.
Der findes mange klippemaskiner, i mange forskellige prisklasser.
En god føntørre eller blower også en vigtig ting, da man hurtigt kan tørre sin Silky så den ikke er våd og kold længe
En god shampoo og conditioner er altid at foretrække for en god pelspleje. Jeg foretrækker dette mærke.
Nedenstående værktøj kan ikke anbefales i trimmekassen til en
Australian Silky Terrier, da de kan ødelægge pelsen.
Copyright © All rights reserved Rasholm Side opdateret 17.04.2024